14. Dan slovenskih lekarn – 26.9.2018

V sredo 26.9.2018  bo v sodelovanju SFD in Lekarniške zbornice ter slovenskih lekarn potekal že 14. Dan slovenskih lekarn. Vsako leto se osredotočimo na eno področje pravilne in varne uporabe zdravil. Letos smo pozornost posvetili izdelkom iz zdravilnih rastlin, saj se njihova uporaba v zadnjih letih povečuje. Ljudje imajo pogosto napačna prepričanja glede varnosti in neškodljivosti teh izdelkov, zato je vloga lekarniškega farmacevta kot svetovalca pri samozdravljenju zelo pomembna.

V lekarnah, specializiranih trgovinah in tudi v navadnih živilskih trgovinah najdemo veliko izdelkov iz zdravilnih rastlin, prav tako pa jih ponujajo tudi na spletu. Marsikdo se tudi sam loti gojenja, nabiranja in priprave izdelkov. Zato bi radi poudarili, da je pri nabiranju, izdelovanju in uporabi izdelkov iz zdravilnih rastlin potrebna previdnost. V naravi nabirajte le rastline, ki jih dobro poznate. Pripravke izdelujte le po strokovnih navodilih. Posebej previdni morate biti tudi pri nakupu izdelkov, predvsem prehranskih dopolnil, saj reklame obljubljajo marsikaj – tudi neresnične in zavajajoče sposobnosti zdravljenja ali celo ozdravitve z zdravilnimi rastlinami. Pripravki, ki jih lahko dobite v lekarnah in so plod strokovnega dela, so lahko dobrodošlo dopolnilo za lajšanje ali zdravljenje vaših zdravstvenih težav, vendar morate obvezno nadaljevati tudi zdravljenje z zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik.

ZDRAVILA IN PREHRANSKA DOPOLNILA

Na tržišču lahko najdete različne izdelke iz zdravilnih rastlin, ki jih med sabo ločimo na:

 • zdravila rastlinskega izvora ter
 • prehranska dopolnila.

Za zdravila rastlinskega izvora veljajo enaki standardi kakovosti, varosti in učinkovitosti kot za sintezna zdravila. Navedeno imajo kako delujejo in kateri neželeni učinki se lahko pojavljajo prav tako pa mora biti znano morebito medsebojno delovanje z drugimi zdravili, ki jih pacient že prejema. Pri zdravilih mora biti zagotovljeno, da je vedno proizvedeno iz iste vrste rastline in iz istih delov, izvlečki morajo biti pripravljeni z enakimi topili, s kemičnimi analizami pa se zagotavlja končno enako sestavo različnih serij.  Zdravila rastlinskega izvora se lahko uporabljajo za preprečevanje bolezni, lajšanje blažjih zdravstvenih težav in kot pomoč pri zdravljenju z zdravili na recept, ne morejo pa nadomestiti klasičnega zdravljenja.

Pri prehranskih dopolnilih pa morate vedeti, da so le ta namenjena dopolnjevanju prehrane posameznikov, ki nimajo redne, kakovostne in raznovrstne prehrane ali pa imajo povečane potrebe po nekaterih hranilih. To so predvsem otroci, starostniki, nosečnice in športniki. Prehranska dopolnila pristojne državne ustanove občasno preverjajo, da ne vsebujejo pesticidov, težkih kovin in mikroorganizmov, žal pa ne preverjajo vsebnosti aktivne snovi v izdelku. Na prehranskih dopolnilih ni potrebno navajati opozoril o neželenih učinkih in to ljudi včasih zavede, da raje posežejo po njih kot pa po zdravilih, ker jih opozorila na zdravilih prestrašijo. Vedeti pa morate, da tudi prehranska dopolnila niso vsa enaka. Nekatera prehranska dopolnila so proizvedena v farmacevtskih tovarnah po zahtevnih standardih dobre proizvodne prakse. Zato se v lekarnah odločamo za tista prehranska dopolnila, ki se držijo visokih standardov proizvodnje, kjer lahko dokažejo vsebnosti aktivnih snovi v končnih izdelkih ter da imajo opravljenje klinične študije, ki zagotavljajo raven kakovosti, varnosti in učinkovitosti izdelka.

UPORABA ZDRAVILNIH RASTLIN

Vsaka zdravilna rastlina vsebuje več aktivnih snovi, ki delujejo na človeka. Izdelke iz zdravilnih rastlin se pripravlja na različne načine in sicer kot zahtevajo lastnosti učinkovin, ki so v rastlini. Najpogosteje se uporabljajo v obliki čajev, izvlečkov, tinktur, sirupov in sokov. Uporabljamo jih lahko za uživanje, grgranje, zunanjo uporabo, inhaliranje ali kot dodatek kopelim.

Zdravilne rastline in izdelke iz njih človek uporablja že tisočletja. V zadnjem času je njihova uporaba pri samozdravljenju zelo priljubljena in razširjena. Eden izmed razlogov za to je tudi nepravilno prepričanje, da so zdravilne rastline popolnoma varne, manj škodljive in brez neželenih učinkov.

Žal to ne drži, zato se morate zavedati, da tudi izdelki iz zdravilnih rastlin prinašajo tveganje. Izdelki v obliki prehranskih dopolnil so lahko:

 • neustrezne kakovosti,
 • iz nekvalitetnih rastlin,
 • imajo primesi pesticidov, težkih kovin ali raznih mikroorganizmov.

Zaradi nepravilne uporabe, prevelikega odmerjanja ali neupoštevanja navodil in previdnostnih ukrepov lahko nastopijo tudi neželeni učinki. Najpogostejši so alergije, slabost, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, učinki na imunski sistem, srce, jetra in ledvice ter občutljivost kože na sončno svetlobo. Zato morate svojemu zdravniku ali farmacevtu zaupati, katere izdelke iz zdravilnih rastlin uporabljate, saj lahko povečajo ali zmanjšajo učinek zdravil.

Zdravilne rastline, ki najpogosteje vplivajo na ostala zdravila, so:

 • baldrijan,
 • česen,
 • ginko,
 • ginseng,
 • glog,
 • grenivka in
 • šentjanževka.

Baldrijan lahko okrepi učinek pomirjeval in uspaval ter vpliva na delovanje zdravil za zdravljenje epilepsije. Glog se ne sme jemati hkrati z drugimi zdravili za srce in ožilje. Pri bolnikih, ki se zdravijo s statini (zdravili za znižanje holesterola) pa se ne sme uživati grenivke in njenega soka, ker lahko to privede do neželenih učinkov statinov na mišice.

Posebej previdni pri uporabi morajo biti starostniki in kronični bolniki, bolniki z rakom, bolniki pred operacijo in po njej, bolniki po presaditvi organov, bolniki, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, nosečnice in doječe matere ter  pri otrocih.

Ob 14. Dnevu slovenskih lekarn bi vas radi povabili, da nas obiščete v naših lekarnah, se z nami pogovorite o zdravilnih rastlinah in si več o omenjeni temi preberete sami v zloženki, ki smo jo za ta namen pripravili za vas.

 

Dragica Nabernik, mag. farm.