Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (AD) je kronična, močno srbeča in ponavljajoča se kožna bolezen, ki se večinoma pojavi že zelo zgodaj v otroštvu, običajno v prvih šestih mesecih življenja in lahko traja več let. Pogosteje se pojavlja pri osebah, ki imajo v družini druge atopijske bolezni, kot so astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči. Bolezen se pojavlja v dveh oblikah:

 • alergijska, za katero zboli okoli 90 % oseb,
 • nealergijska, pri kateri so vsi alergološki testi negativni in prizadene okoli 10 % bolnikov.

 

VZROKI:

Na nastanek atopijskega dermatitisa pomembno vplivajo podedovane motnje kožne pregrade, saj imajo osebe z AD zmanjšano količino nekaterih lipidov v roženi plasti. To vodi v večjo izgubo vode skozi povrhnjico, zato postane koža suha in se prične luščiti. Poleg genetskih pa na pojav bolezni vplivajo tudi okoljski dejavniki, saj lahko stik z zunanjimi alergeni (pelod, pršice, mila, živila, stres, vročina,…) stanje kože poslabša ali sproži zagon bolezni. Za postavitev diagnoze mora imeti bolnik najmanj tri glavne in tri pomožne znake, ki so prikazani spodaj:

GLAVNI ZNAKI

POMOŽNI ZNAKI

srbenje

suha koža

značilen izgled in razporeditev kožnih sprememb

kožne razpoke pod ušesnimi mečicami

ponavljajoča se vnetja kože

prirojena suha t.i. ˝ribja koža˝

druge bolezni v družini

↑ vrednosti protiteles igE

+ vbodni testi na prehranske/vdihane alergene

↑ nagnjenost k okužbam kože z bakterijami/glivicami

poslabšanje ob stresu

belkasti lišaji po obrazu

ponavljajoča se vnetja kože dlani in podplatov

srbenje kože ob potenju

 

ZNAČILNOSTI/SIMPTOMI:

Atopijski dermatitis se lahko pojavi le na določenih predelih kože ali pa se razširi in prizadene kožo celotnega telesa. Značilni simptomi so:

 • suha koža, ki spominja na luske
 • rdečina
 • srbenje
 • razpoke za ušesi
 • izpuščaji na licih, rokah in nogah

V akutni fazi vnetja so za atopijski dermatitis značilne simetrično razporejene, neostro omejene kožne spremembe z rdečino, mehurčki in rosenjem, medtem ko se v fazi kroničnega vnetja pojavijo zadebeljene plošče, kraste in obsežno luščenje.

Pri dojenčkih se bolezen začne okoli tretjega meseca starosti s srbečimi, pordelimi in suhimi žarišči po licih. Kožne spremembe se ponavadi razširijo z obraza na zgornji del trupa in dele okončin, medtem ko je koža pod plenicami, v gubah in okoli ust praviloma zdrava.

Po prvem letu starosti spremembe na licih izginejo, prisotna pa so manjša srbeča žarišča na gležnjih in zapestjih, ki se lahko razširijo po izteznih delih okončin, pogosto se pojavi tudi vnetje na prstih rok in nog.

Pri šolskih otrocih in mladostnikih najdemo kožne spremembe v komolčnih in kolenskih pregibih, prizadeta pa je tudi hrbtna stran rok, nog in prstov. V odrasli dobi pa se pojavijo še vnetne spremembe na vratu, vekah in obrazu.

ZDRAVLJENJE:

Alergijska obolenja, kot je atopijski dermatitis, niso ozdravljiva in so sestavljena iz obdobij poslabšanja/izboljšanja, vendar pa se lahko pa z ustreznim zdravljenjem zmanjša število izbruhov in teža simptomov. Več težav se običajno pojavlja pozimi (suh zrak, kurjava) in spomladi (alergeni). Osnovno zdravljenje tako predstavljajo dermalni pripravki s kortikosteroidi in v zadnjem času tudi pripravki z manj neželenimi učinki, to so inhibitorji kalcinevrina. Z dosledno osnovno nego kože (z uporabo krem brez zdravilnih učinkovin, ki stabilizirajo kožno pregrado) lahko občutno vplivate na izboljšanje kožne slike. Pri zdravljenju je zelo pomembno naslednje:

 • izogibanje povzročitelju (če je znan – npr. uporaba antialergijskih prevlek)
 • dosledna, prilagojena nega kože/zdravljenje z zdravili-stopenjsko zdravljenje:
 • STOPNJA 1: SUHA KOŽA→ osnovna nega kože (↑ deleža lipidov in vlage v koži- npr. emoliensi, glicerin, svetlinovo olje, urea)
 • STOPNJA 2: BLAG IZPUŠČAJ→ protivnetne učinkovine, lajšanje srbenja (Afloderm)
 • STOPNJA 3: MOČNEJŠE VNETJE→ zunanje lokalno zdravljenje s kortikosteroidi (Elocom, Diprosone) in/ali zaviralci kalcinevrina (Protopic, Elidel)
 • STOPNJA 4: DOLGOTRAJEN, MOČNO IZRAŽEN EKCEM, INFEKCIJE→ sistemsko zdravljenje (npr. s ciklosporinom- Sandimmun)

 

NASVET FARMACEVTA:

Atopijski dermatitis je ena izmed terapevtsko najbolj zahtevnih kožnih bolezni, zato je tudi zdravljenje individualno prilagojeno vsakemu posameznemu pacientu. Kljub vsemu pa ima pri tej bolezni vedenje bolnika ključno vlogo, saj lahko z uspešnim sodelovanjem in upoštevanjem navodil pomembno vplivate na izboljšanje stanja kože in posledično na sam potek bolezni:

 1. Izogibajte se sprožilcem atopijskega dermatitisa (alergeni v hrani in zraku-kravje/kozje mleko, jajca, arašidi, soja, pršic).
 2. Prostore redno zračite, odstranjujte hišni prah, uporabljajte antialergijske prevleke, prostore čistite z vlažno krpo, odstranite preproge in cvetoče rastline – s tem se zmanjša verjetnost poslabšanja bolezni zaradi pršic.
 3. Izogibajte se sintetičnim materialom, raje uporabljajte bombažna, svilena in lanena oblačila.
 4. Uporabljajte minimalno potrebno količino pralnih praškov, izogibajte se mehčalcem in po pranju oblačila dodatno sperite pod tekočo vodo (odstranitev morebitnih ostankov pralnega sredstva).
 5. Nosite bolj ohlapna oblačila, saj s tem omogočite koži, da diha.
 6. Pri negi telesa uporabljajte pH nevralna mila, ki ne vsebujejo dišav.
 7. Priporočamo kopanje oz. tuširanje enkrat dnevno v topli (ne prevroči) vodi čim krajši čas (pomembne so tudi oljne kopeli, vendar ne v času akutnega vnetja).
 8. Dnevna skrbna nega kože z vlažilnimi sredstvi, ki kožo povratno mastijo (pozimi se priporoča uporaba bolj mastnih vlažilcev, medtem ko se je poleti bolje izogibati mastnim vlažilnim pripravkom, saj se pacienti pod njimi preveč potijo).
 9. Ob akutnih zagonih uporabite mastno-vlažne povoje, saj kožo hitro ohladijo in intenzivno vlažijo, ublažijo srbenje, zmanjšajo vnetje ter zmehčajo kraste.
 10. Poskrbite, da bodo nohti na rokah vedno kratko pristriženi, saj boste le tako ob morebitnem praskanju preprečili nastanek dodatnih poškodb na koži.
 11. Izogibajte se kajenju, stresu in poskrbite za dovolj spanca.

 

Zdravljenje atopijskega dermatitisa torej vključuje redno uporabo negovalnih mazil in kratkotrajen nanos lokalnih kortikosteroidov ob izbruhu bolezni. Zavedati pa se morate, da mora zdravljenje obsežnih in trdovratnih oblik, kjer je potrebno zaradi hudega vnetja uporabiti močnejše kortikosteroide ali celo sistemsko zdravljenje, potekati pod rednim nadzorom dermatologa.

Alja Krel, mag. farm.