Farmacevtov nasvet za zimske dni

Skupaj z zimskimi radostmi, snegom in prazniki, prideta nemalokrat tudi prehlad in gripa. Zanju ni kriv zimski mraz, pač pa zmanjšana telesna odpornost, saj pozimi zaužijemo manj svežega sadja in zelenjave in se ne gibljemo dovolj na svežem zraku.

Prehlad in gripa sta virusni okužbi zgornjih dihalnih poti. Ko se okužba pojavi, pa marsikdo ne ve, ali se ga je lotil prehlad ali pa ga je napadla gripa. Govorimo o večni dilemi – je to prehlad ali gripa?

Prehlad nastopi postopoma. Kaže se z zamašenim nosom, suhim, bolečim grlom, hripavostjo, rahlo povišano temperaturo ter slabšim splošnim počutjem.

Gripa nastopi hitro. Bolnika mrazi, telesna temperatura je močno povišana, pesti ga hud glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter zelo slabo počutje. Tem znakom so običajno pridruženi še boleče grlo, kašelj in bolečine v prsnem košu.

Kako si pomagate sami?

Prehlad in gripa ponavadi mineta v enem tednu. Za hitrejšo ozdravitev je bistvenega pomena počitek. Priporočamo pitje toplih napitkov in inhalacije. V lekarni lahko za lajšanje težav dobite zdravila brez recepta, ki bodo omilila boleče grlo, kašelj, povišano telesno temperaturo ter zamašen nos.

Poskrbite tudi za ustrezno higieno rok, ustrezno higieno kašlja (kihanje ter kašljanje v rokav ali robec in ne v roke ali v druge!) ter zračenje prostorov.

Kdaj morate obiskati zdravnika?

Obisk zdravnika je nujen, kadar se pojavijo znaki, ki lahko kažejo na resnejše obolenje:

  • telesna temperatura preko 39 °C več kot tri dni; pri otrocih pa dlje kot 2 dni,

  • bolezenski znaki brez izboljšanja trajajo več kot teden dni,

  • pojavijo se težave z dihanjem, bolečine v ušesih.

Vedno pa svetujemo posvet pri zdravniku, če znaki gripe ali prehlada nastopijo pri:

  • nosečnicah, majhnih otrocih, starejših osebah,

  • bolnikih s kroničnimi boleznimi pljuč in srca.

Z nami do zdravja!

Pripravila in zapisala Irena Pušnik, mag.farm., spec., direktorica Koroške lekarne