Homeopatija in alergije

Homeopatski pristop k zdravljenju alergij s pomočjo homeopatije 

Čeprav številni menijo, da so alergije predvsem težava sodobnega časa, jih je človeštvo poznalo že v starih civilizacijah, kot je egipčanska. Za alergijo na cvetni prah in posamezne prehranske in živalske snovi obstajajo številni zgodovinski zapisi. Nekatere študije pa menijo, da število alergij narašča predvsem zaradi onesnaženosti okolja in preobremenjenosti človeka, hkrati s slabšo kakovostjo hrane in zraka. Možnost alergijskega odziva na določeno snov, ki je sicer nenevarna, ima 40 odstotkov prebivalstva. Prednost zdravljenja alergij s homeopatskimi zdravili je odsotnost  neželenih učinkov, kar je še zlasti pomembno pri ranljivejših skupinah (otroci, starostniki, nosečnice, športniki, doječe matere). Homeopatsko zdravljenje alergij je priporočeno že v preventivni fazi. Homeopatijo lahko uporabljamo tudi v fazi sočasnega zdravljenja s predpisanimi zdravili, če ni druge možnosti.

Spomladi je najpogostejša zdravstvena težava oseb z nagnjenim k alergiji seneni nahod, ki ga povzroča cvetni prah, prisoten v zraku. Občutljivi se tako odzovejo na alergene v cvetnem prahu, ki oslabijo imunski sistem. Značilni znaki alergije na cvetni prah so rdeče in solzne oči (vnetje očesne veznice), kihanje, otečena sluznica in nosni izcedek.

Kako delujejo homeopatska zdravila pri alergijah?

Snov, ki pri zdravi osebi izzove določene simptome, bo pri bolniku s takšnimi težavami le te pozdravila. To si najlaže predstavljamo na primeru rezanja čebule – oči nas pečejo in se solzijo. Če pa so to alergijske težave, jih bo pozdravilo homeopatsko zdravilo čebula.

 

Pregled homeopatskih zdravil za blaženje težav senenega nahoda:

Allium Cepa – rdeča čebula

To pogosto homeopatsko zdravilo za alergije je izdelano iz rdeče čebule in kot takšno odpravlja simptome, podobne tistim ob lupljenju čebule.  Iz nosu kaplja obilen, voden izcedek, ki draži nosno sluznico (kihanje), kožo pod nosom in zgornjo ustnico. Ta predel postane rdeč, vnet in boleč. Pogosta sta kihanje in solzenje oči. Bolnik je preobčutljiv na svetlobo in toploto. Oči pečejo in srbijo, lahko tudi otekajo, po licih pa pogosto tečejo solze, ki pa niso razjedajoče in kože okoli oči ne dražijo.

Euphrasia – navadna smetlika

Uporablja se takrat, kadar so simptomi ravno obratni kot pri čebuli. Solze so bolj jedke kot nosni izcedek. Oči so pekoče, veke otekle in solze razjedajo kožo okoli oči. Veke so zjutraj zlepljene, robovi vek pa otekli in pekoči. Izcedek iz nosu je voden, obilen a blag, posebej če oseba leži.

Nux vomica – bljuvalni orešček

Namenjeno zdravljenju oseb, ki so razdražene in imajo alergije, katerih simptomi se manj opazni, ko smo na prostem. Prav tako pogosto kihamo in nas zebe. Podnevi nam teče iz nosa, ponoči pa je ta zamašen.

Pulsatilla – navadni kosmatinec

Primerno za ljudi, ki so odvisni od drugih in imajo raje hladne prostore ali preživljajo čas na prostem. Simptomi alergije se poslabšajo, ko ležemo, prav tako pa se  takrat pojavi tudi kihanje. Pri bolniku za katerega je primerna Pulsatilla, se simptomi neprenehoma spreminjajo. Zanimivo je, da se spreminjajo tudi lastnosti nosnega izcedka. Pogosto so prisotne tudi srbeče in pekoče oči, ki so po jutrih pogosto zlepljene.

 

Ker se bliža poletje je prav, da omenimo še nekaj homeopatskih zdravil :

Natrium muriaticum – Natrium chloratum

To homeopatsko zdravilo je izdelano iz kuhinjske soli in pomaga v preventivi pred alergijo na sonce. Svetuje se jemanje tri tedne pred odhodom na počitnice in tudi ves čas intenzivne izpostavljenosti sončnim žarkom.

Apis mellifica – čebela

Ob že nastali alergiji s pordelo in oteklo kožo, ki je topla na dotik, se uporabi Apis mellifica. Ta  blaži težave po pikih žuželk in težav s herpesom, ki se pogosto pojavlja ob prekomernem izpostavljanju sončnim žarkom.

Atropa belladonna – volčja češnja

Po tem zdravilu bomo posegli v primeru, da se po izpostavljanju sončnim žarkom pojavi kljuvajoč glavobol in pridružena  pordelost obraza, lahko tudi povišana telesna temperatura.

Za nasvet o pravilni rabi in načinu jemanja homeopatskih zdravil se obrnite na vašega farmacevta z dodatnimi znanji iz homeopatije.

V primeru, da so alergijske težave hujše oblike, zelo burne ali pa  kronične, se zdravljenja ne lotevajte sami, ampak poiščite pomoč izkušenega homeopata oziroma zdravnika.

 

 Viri:

– www.homeopatija-homeomed.hr.

– Družinski homeopatski vodnik, Lidija Blažič, mag.farm., Indira Zanco, mag.farm.,

– Homeopatija, Sven Sommer.