Glistavost pri otrocih

Okužbe z glistami so prisotne povsod po svetu in tudi Slovenija pri tem ni izjema. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se z glistami v Sloveniji vsako leto okuži med 1000 – 2000 ljudi, zlasti otrok ter mladostnikov. Najpogostejša je okužba s podančico, redkeje pa z navadno človeško glisto. Glistavost se pojavlja predvsem pri predšolskih ter šolskih otrocih in se nato širi med družinskimi člani.

Okužba s podančico                                                                                 

Podančice so majhne gliste belkaste barve, velike približno en centimeter in predstavljajo najpogostejše okužbe z glistami pri nas. Najznačilnejši znak okužbe je močan srbež okoli zadnjika, zlasti ponoči. Takrat namreč oplojena samička leže in odlaga jajčeca v kožne gube okoli zadnjika, kar občutimo kot močno srbenje.

Do okužbe pride, ko človek zaužije jajčeca. Oseba, okužena s podančico si namreč ob praskanju zadnjika jajčeca, ki so lepljiva, prenese za nohte in na roke, v spodnje perilo ter na posteljnino. Jajčeca se nato z dotikanjem lahko prenesejo na hrano, igrače, pribor, druge predmete ter pohištvo. Prej ali slej pridejo z njimi v stik tudi ostali družinski člani in okužba se širi. V okolici lahko jajčeca ostanejo kužna tudi do treh tednov, zlasti v vlažnem okolju, ki jim ustreza. Temperatura nad 55 °C pa jih uniči.

Znaki okužbe

Okužbo najpogosteje opazite s prostim očesom, ko v blatu okužene osebe opazite kratke bele nitke, ki se premikajo. Prav tako bo pri okuženi osebi prisoten srbež, pojavijo pa se lahko tudi drugi simptomi:

  • bolečine v trebuhu,
  • slabost ali bruhanje,
  • neredna prebava,
  • nespečnost,
  • slabost ter hujšanje.

Pri ženskah je mogoč tudi prenos okužbe v nožnico, zaradi močnega srbeža in praskanja pa lahko pride tudi do poškodb kože okoli zadnjika in do naknadnih bakterijskih okužb.

Zdravljenje

V primeru, da sumite na glistavost, je nujen obisk zdravnika, ki bo potrdil okužbo ter predpisal ustrezno zdravilo. V Sloveniji je za zdravljenje glist na voljo le eno zdravilo z učinkovino mebendazol (Vermox). Zdravilo se predpiše na recept, ob izdaji v lekarni pa se boste s farmacevtom pogovorili o pravilni in varni uporabi zdravila.

To zdravilo deluje tako, da zajedavcem prepreči izkoriščanje glukoze, ki jo potrebujejo za življenje, zato se ne morejo gibati ter na koncu umrejo. Zelo pomembno je, da upoštevate navodila o ponovitvi odmerka (po dveh ter štirih tednih).

Prvi odmerek zdravila bo namreč uničil samo odrasle zajedavce, jajčec pa ne, zato je zelo pomembno, da zdravljenje ponovite. Zaradi možnosti prenosa okužbe med družinskimi člani se ob potrjeni glistavosti pri enem družinskem članu zdravijo tudi preostali družinski člani.

Preprečevanje okužb:

Zaradi lepljivosti jajčec, ki se tako hitro prenašajo med ostalimi družinskimi člani, je skrb za higieno ključnega pomena pri preprečevanju širjenja in ponovnih okužb z glistami. Najpomembnejša je temeljita osebna higiena, ki vključuje:

  • temeljito umivanje rok pod tekočo vodo (po uporabi stranišča, menjavi plenic, pred pripravo hrane),
  • redno čiščenje nohtov s pomočjo krtače,
  • redno striženje nohtov,
  • dnevno prhanje (zlasti zjutraj, da iz kože odstranimo jajčeca, ki jih samička izleže ponoči) ter
  • skrb, da otroci ne grizejo nohtov, ne sesajo prstov ter se ne dotikajo in praskajo po predelih okoli zadnjika.

Zelo pomembna je tudi higiena in čiščenje prostorov, kjer se zadržuje okužena oseba. Priporoča se, da se sanitarije ter vsi ostali prostori redno zračijo ter čistijo (dovolj so navadna čistila), redno pa je potrebno čistiti tudi vse ostale predmete, s katerimi bolnik prihaja v stik (npr. kljuke, pribor, igrače, pipe).

Posteljnino, oblačila in igrače operite ter posušite na temperaturi, ki je višja od 55 °C (če je to mogoče). Problem lahko predstavljajo plišaste igrače, kjer se lahko jajčeca skrijejo in jih je iz njih težje odstraniti. Tudi plišaste igrače operite in posušite na visoki temperaturi, priporočamo pa, da jih otroci v času okužbe raje ne uporabljajo.

Zavedati se morate, da bo zdravljenje glistavosti uspešno le s pomočjo rednega izvajanja higienskih ukrepov. V nasprotnem primeru boste vi ali družinski člani prej ali slej ponovno prišli v stik z okuženimi jajčeci in okužba se bo ponovila.

Kaj pa samozdravljenje?

V ljudski medicini obstajajo zapisi o tem, da je glistavost mogoče odpraviti tudi s pomočjo zdravilnih rastlih, kot so česen, papaja, drobnjak, korenček ter bučnih in lanenih semen. Zagotovo uporaba zdravilnih rastlin v času okužbe ne škodi in ne bo zmanjšala učinka terapije, vendar je potrebno poudariti, da je glistavost mogoče odpraviti le s pomočjo zdravila, ki ga bo na zdravniški recept predpisal zdravnik. V primeru samozdravljenja pogosto pride do ponovitve okužb, saj učinkovitost zdravilnih rastlin ni 100%.

 

Andraž Počič, mag. farm.