Kako ravnati ob piku žuželk

Topli pomladni dnevi nas vabijo h gibanju v naravi in raznim opravilom na svežem zraku. Nemalokrat pa se zgodi, da nas med uživanjem  neprijetno presenetijo žuželke. Komarji, čebele, ose, mušice, obadi, mravlje so lahko prava nadloga, ki zmoti naše veselje v naravi.

Čeprav piki žuželk pri nas praviloma niso nevarni, so zelo neprijetni. Na mestu pika se običajno pojavi srbečica, rdečica in oteklina, ki večinoma po nekaj dneh izgine. Piki pa so lahko tudi smrtno nevarni za ljudi, ki so na pike alergični. Alergijo povzročajo piki žuželk iz rodu kožekrilcev (Hymenoptera) med katere spadajo čebele, čmrlji, ose in sršeni.

ČEBELE IN ČMRLJI

Strupa čebel in čmrljev sta si po sestavi podobna. Čebele in čmrlji niso napadalni in pičijo le v samoobrambi – če se počutijo ogrožene ali če so ogrožena njihova bivališča. Čebele po piku pustijo v koži želo, medtem ko čmrlji ne.

Želo čebele, ki ostane na mestu vboda, je potrebno čim prej odstraniti, saj je na želo pritrjen mešiček s strupom, ki se sprosti iz mešička v nekaj sekundah oz. minutah. Če ukrepamo hitro, se strup ne bo sprostil in posledice bodo blažje.

Čebelje želo nežno izvlečemo iz kože – lahko si pomagamo s topo noževo konico, plastično kartico (npr. osebno izkaznico) ali z nohti. Želo ni priporočljivo odstraniti s pinceto, saj lahko s stiskanjem v kožo iztisnemo strup ali pa se vrečica s strupom prebode in razlije po koži. Po odstranitvi žela mesto pika pravilno oskrbimo.

Piki čebel so možni skozi vse leto, celo v toplejših zimskih dneh.

OSE IN SRŠENI

Ose in sršeni so po naravi napadalni, vendar pičijo predvsem kadar se čutijo ogrožene. Želo imajo gladko, zato ga z lahkoto izvlečejo in ponovno pičijo. Piki os in sršenov so pogostejši poleti in jeseni. Osa ali sršen žela ne puščata, zato mesto pika le pravilno oskrbimo.

Za ose je znano, da jih privlačijo močni vonji pijač in hrane (npr. sladkor, meso) ter žive barve. Poleg hrane in pijače jih privabljajo še drugi močni vonji, kot so vonji dezodoranta, laka za lase, parfuma, dišeče kreme, sredstva za sončenje in tudi znoj. Rade sedejo tudi na mokre površine, da se odžejajo, prav tako pa na mokre brisače.

KAKO RAVNAMO, ČE NAS ŽUŽELKA PIČI?

– če nas piči čebela, čim hitreje poiščemo želo in ga odstranimo;

– mesto pika speremo pod tekočo vodo z milom in ga osušimo;

– prizadeti del začnemo čim prej hladiti, saj s tem zmanjšamo vnetno reakcijo ter upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok;

– na boleč del položimo obkladke s hladno vodo ali ledom, ki pa ga nikoli ne damo neposredno na kožo;

– za ublažitev srbenja nanesemo  gel z antihistaminikom ali kakšen drug gel za oskrbo kože po pikih (npr. gel z izvlečkom kamilice in aluminijevega acetotartrata, aloe vera gel…);

– kadar je reakcija na pik močneje izražena, vzamemo sistemski antihistaminik v obliki tablet, ki je na voljo brez recepta v lekarni.

ALERGIJA NA PIK ŽUŽELKE

Alergija na pik žuželke je imunski odziv telesa, ki je posledica reakcije med strupom žuželke in protitelesi, ki jih telo sproži za boj proti strupu. Vsaka neprijetnost po piku žuželke ni alergija. Normalno je, da po piku malo boli in se na mestu pika pojavi rdečina ter oteklina, ki je manjša od desetih centimetrov in nato sama od sebe ali po hlajenju izgine v nekaj urah. Ko je ta reakcija večja od desetih centimetrov in traja več ur oziroma kakšen dan ali dva, govorimo o večji lokalni reakciji.

Kadar se začnejo dogajati spremembe zunaj mesta pika, govorimo o sistemski reakciji, ki je lahko lahka ali težka.

– Za lahko sistemsko preobčutljivostno reakcijo je značilna prizadetost kože in podkožja. Pojavi se srbenje, rdečina, koprivnica in oteklina na od pika oddaljenem mestu (npr. na ustnici, veki, ušesu).

– Pri težki sistemski preobčutljivostni reakciji so prizadeta dihala in obtočila. Pojavi se  oteženo dihanje, piskanje v prsih, pospešen srčni utrip, omotica, lahko pride do izgube zavesti ali celo do anafilaktičnega šoka. Težke sistemske reakcije so življenjsko nevarne. Alergijski pojavi se praviloma razvijejo zelo hitro po piku, v nekaj minutah do 1 ure, tako da je nujno potrebna čim prejšnja zdravniška pomoč.

KDAJ K ZDRAVNIKU?

– Če vas piči več žuželk hkrati. Številni piki so lahko nevarni, tudi če nimate alergijske reakcije.

– Če vas žuželka piči v jezik ali požiralnik, saj lahko pride do otekanja in zapore dihalnih poti.

– Če se na mestu pika pojavijo mehurji ali obsežnejše vnetje.

– Če se pojavijo težave z dihanjem, vročina, huda bolečina, otrdelost telesa, oteklina, ki se širi.

– Če se pojavi otekanje ustnic in težko požiranje.

– Če se pri piku ali ugrizu žuželke pojavi alergijska reakcija, takoj poiščite nujno medicinsko pomoč.

KAKO LAHKO ZMANJŠAMO TVEGANJE ZA PIKE ŽUŽELK?

– na terasi ali izletu pokrijemo vso hrano;

– izogibamo se uživanju hrane, sadja in sladkih pijač na prostem;

– mizo takoj obrišemo, če kaj polijemo;

– ne nosimo pisanih oblačil z živimi rožastimi vzorci;

– izogibamo se uporabi parfumov, odišavljenim milom in kremam;

– ne sončimo se mokri, potni ali namazani z oljem;

– pozorni bodimo pri pobiranju sadja, nabiranju cvetočega cvetja, delu na vrtu…;

– v naravi nosimo majico z dolgimi rokavi, ki je v zapestju stisnjena in dolge hlače, ki so prav tako stisnjene v gležnju;

– ne hodimo bosi po travi oz. brez ustrezne obutve;

– uporabimo ustrezen repelent v skladu z navodili za uporabo;

– kadar nas žuželke obletavajo, ne mahamo z rokami okoli sebe, saj pičijo predvsem kadar se čutijo ogrožene. Ostanemo mirni in odletele bodo same.

 

ANA SKERLOVNIK, mag.farm