Varna in zanesljiva zaščita pred soncem

Sredstvo za zaščito pred soncem je vsak izdelek, ki zaščiti kožo pred sončnimi opeklinami. Najpogosteje jih najdemo kot kreme, gele, losjone, olja ali pa kot suspenzije in emulzije v obliki spreja. Obstajata 2 vrsti sredstev za zaščito pred soncem; takšne, ki odbijajo UV sevanje in takšne, ki absorbirajo UV svetlobo. Poleg zaščite pred opeklinami pomagajo tudi pri preprečevanju nastanka kožnega raka. Uporaba sredstev za zaščito pred soncem je še posebej pomembna pri otrocih, bledopoltih in tistih, ki so občutljivi na sonce zaradi zdravstvenih razlogov.

Kako ocenimo ''moč'' sredstev za zaščito pred soncem

ZF- zaščitni faktor (SPF) nam pove, kolikrat dlje smo lahko izpostavljeni soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo.  ZF 30 na primer pomeni, da bo pri pravilni debelini nanosa (2 mg/cm2) ena tridesetina UV sevanja, ki povzroča sončne opekline prišla do kože. Če smo brez zaščite opečeni po 10 minutah na soncu, bomo zaščiteni s sredstvom, ki ima ZF 30 opečeni šele po 300 minutah. ZF pa ni popolna enota za merjenje učinkovitosti, ker so nevidne poškodbe, ki vodijo k nastanku kožnega raka povzročene z UVA žarki, ki prodirajo v globlje predele kože, vendar pa ne povzročajo opeklin ali rdečice, kot žarki UVB.

ZF od 6 – 14 predstavlja nizko zaščito, 15 – 29 srednjo zaščito, 30 – 59 visoko zaščito, 60 (50+) pa zelo visoko zaščito. Izdelki z ZF <6 niso namenjeni zaščiti pred soncem, ZF večji od 60 pa po trenutnih raziskavah ne predstavljajo bistveno večje zaščite.

UVA

Sredstva za zaščito pred soncem, ki varujejo pred UVA žarki, morajo pred UVA ščititi vsaj 1 tretjino vrednosti zaščitnega faktorja (ZF). To označuje oznaka UVA , ki jo lahko vidimo na spodnji sliki.

Torej če ima naš izdelek ZF 30 in takšno oznako to pomeni, da je zaščitni faktor izdelka za žarke UVA vsaj 10 (ena tretjina).

Sredstva za zaščito pred soncem morajo ščititi tako pred UVB kot UVA žarki. Takim izdelkom pravimo široko-spektralna sredstva za zaščito pred soncem.

Na kaj moramo biti pozorni:

  1. Izbrati moramo primeren izdelek – glede na naš tip kože,  starost, stopnjo porjavelosti, letni čas, mesto sončenja (morje, gore, na snegu). 
  1. Sredstva za zaščito pred soncem ne dajejo 100% zaščite pred sončnim sevanjem.
  1.  Pred uporabo izdelka moramo skrbno prebrati navodila za uporabo.
  1. Izdelek moramo nanesti na kožo vsaj 20 minut pred izpostavitvijo soncu.
  1. Na kožo moramo nanesti zadostno količino izdelka!  Ta količina je navedena v navodilih znaša pa približno 2 miligrama na kvadratni centimeter kože.
  1. Ko se mažemo, ne pozabimo na najobčutljivejše predele, kot so nos, ustnice, lica, ušesa, veke, hrbtišča dlani in ramena.
  1. Če se z izdelkom namažemo in gremo v vodo, moramo počakati, da se namazan izdelek dovolj posuši,  po koncu plavanja ali po obilnem potenju pa se moramo zopet namazati!
  1. Še vedno je najboljša zaščita pred soncem izogibanje. Zato se soncu ne izpostavljamo, ko so njegovi žarki najintenzivnejši –  to je od 10.-16. ure.

                                                                                          Matevž Slivnik, študent farmacije