Samozdravljenje zaprtja

Naša prebavila so kompleksen sistem organov, dolg od 6 do 9 metrov, katerega glavni namen je sprejemanje hrane, njena predelava in pridobivanje energije ter hranil, ki jih naše telo potrebuje za nemoteno funkcioniranje. Poleg sprejema in obdelave hrane pa je ena izmed nalog prebavil tudi izločanje odpadnih snovi, ki jih telo ne potrebuje.

Zdravstvene težave prebavil so v razvitem svetu zelo pogoste, med njimi pa je najpogostejše zaprtje. Zaprtje (zapeka, obstipacija) se kaže kot manjše oziroma neredno odvajanje blata v primerjavi z običajnim iztrebljanjem (od trikrat dnevno do enkrat na tri dni oz. dvakrat tedensko). Občutili ga boste kot težavno ali celo boleče iztrebljanje, pogosto ga spremlja tudi občutek nepopolne izpraznitve črevesja ter napihnjenosti.

Vzrokov za te težave je veliko. V modernem svetu se obstipacija najpogosteje pojavi zaradi:

 • nezadostnega vnosa tekočine,
 • premalo telesne aktivnosti,
 • pomanjkanja vlaknin v vsakodnevni prehrani ter
 • čustvenega ali psihičnega stresa.

Zaprtje je lahko tudi posledica jemanja zdravil (npr. opioidni analgetiki, pripravki z železom, nekateri antidepresivi, zloraba odvajal), nekaterih bolezni ali pa spremembe oz. zamenjave okolja (npr. potovanje, selitev).

ZDRAVLJENJE

Preden posežete po zdravilih, poskusite odpraviti zaprtje s spremembo življenjskega sloga. Zadostno uživanje tekočin (odrasli vsaj dva litra vode ali nesladkanega čaja na dan), redno gibanje ter prehrana, bogata z vlakninami v večini primerov zadostuje, da se odvajanje blata ponovno vzpostavi in normalizira.

Če po nekaj dneh še vedno ni izboljšanja, so vam v lekarni na voljo različna odvajala, s katerimi si lahko pomagate.

1. Osmozna odvajala (laktuloza, magnezijevi ioni – npr. magnezijev sulfat oz. grenka sol, sorbitol, manitol in glicerol)

Med osmozna odvajala sodijo učinkovine, ki nase vežejo vodo oziroma povzročijo izločanje vode in elektrolitov v črevo. S tem povečajo volumen blata in ga zmehčajo. Za boljši učinek jih je potrebno zaužiti z večjo količino vode.

2. Odvajala, ki povečajo volumen blata

Med ta odvajala sodijo rastlinska semena, ki vsebujejo sluzi in nabrekajo – indijski trpotec, laneno seme, otrobi. Tudi pri uporabi teh odvajal je pomembno, da uživate dovolj tekočine, saj le tako pride do pravega učinka. Zaradi nabrekanja semen pride do mehanskega raztezanja stene črevesja, spodbujanja peristaltike, hkrati pa se zmehča tudi vsebina črevesja. Vse to vodi do lažjega drsenja, gibanja blata in posledično do izpraznjenja črevesja.

3. Kontaktna odvajala

V to skupino odvajal sodijo zdravila, ki vsebjejo učinkovino bisakodil (Dulcolax, Novolax) in zdravila, ki vsebujejo učinkovine iz sene ali krhlike (Bekunis, Verolax, odvajalni čaji). Ta zdravila delujejo dražeče na steno tankega in debelega črevesja, pospešijo njuno gibanje, izločanje vode v črevo ter posledično olajšajo odvajanje blata. Daljša uporaba teh odvajal lahko poveča lenobnost črevesja in poslabša težave z zaprtjem, zato se morate pogosti uporabi teh zdravil izogibati. Ta odvajala uporabite le takrat, kadar s spremenjenim načinom življenja in osmoznimi odvajali ali odvajali, ki povečajo volumen blata, težav niste mogli odpraviti.

SAMOZDRAVLJENJE ZAPRTJA V NOSEČNOSTI

Zaprtje je težava, ki doleti skoraj vsako nosečnico. Med nosečnostjo rastoč plod pritiska na spodnji del črevesja, kar upočasni prebavo in skupaj s hormonskimi spremembami hitro pripelje do zaprtja.

Za preprečevanje zaprtja v nosečnosti je ključnega pomena pravilna prehrana. Redno uživanje svežega sadja in zelenjave, žitaric, semen in pitje dovolj tekočin je osnova, brez katere se prebava ne bo uredila. Pomembno je tudi, da se nosečnica dovolj giba, saj s tem spodbuja gibanje črevesja.

V primeru, da vsi ti ukrepi ne zadostujejo, je tudi nosečnicam v lekarni na voljo široka izbira odvajal. A vedeti morate, da v tem primeru vsa odvajala niso dovoljena. Uporaba močnih kontaktnih odvajal je v nosečnosti odsvetovana, saj lahko povzročijo močne krče.

Za odpravljanje težav z zaprtjem v nosečnosti se priporočajo blažja odvajala, ki delujejo tako, da povečajo izločanje vode v črevo ter blato zmehčajo. Laktuloza, indijski trpotec, laneno seme, otrobi in glicerinske svečke se lahko v tem primeru uporabljajo, vendar morajo težave miniti v nekaj dneh. V primeru, da zaprtje vztraja, je nujen obisk zdravnika.

KDAJ JE POTREBEN OBISK ZDRAVNIKA?

V primeru občasnega zaprtja obisk zdravnika ni potreben, saj lahko to težavo zlahka rešite sami. Najbolje je, da se oglasite v lekarni, kjer boste skupaj z vašim farmacevtom poiskali odvajalo, ki vam bo ustrezalo. V nekaterih primerih pa je obisk zdravnika nujen:

 • nenaden pojav zaprtja, ob katerem sumite na zaporo črevesja,
 • nenadno izgubljanje telesne mase,
 • zaprtje, ki ga spremlja močno bruhanje, slabost ali huda napihnjenost,
 • pojav krvi v blatu,
 • izmenjava zaprtja in driske,
 • ob zaprtju se pojavijo močni krči in bolečine, katerih vzrok ni znan,
 • zaprtje, ki ga spremlja močno povišana telesna temperatura.

 

Andraž Počič, mag. farm.