Skrb za brazgotino po izrezu kožne tvorbe

Koža predstavlja največji človeški organ, na katerem se lahko v času življenja pojavijo  številne tvorbe. Ločimo jih na nenevarne, oz. benigne in nevarne, oz. maligne kožne tvorbe. Kirurško odstranjujemo vse nevarne kožne tvorbe in tudi tiste nenevarne, ki so za posameznika moteče iz estetskih ali funkcionalnih razlogov.

Najpogosteje odstranjujemo nenevarne kožne tvorbe kot so znamenja, pecljate kožne spremembe, povečane lojnice, bradavice ipd. V večini primerov gre za dokaj enostavne operacije, pri katerih poleg moteče kožne tvorbe odstranimo še tanek sloj zdrave kože, nastalo rano pa zašijemo.

Odstranjevanje rakastih kožnih sprememb je kirurško nekoliko bolj zahtevno. Pri izrezu je poleg spremembe potrebno odstraniti še širši pas zdrave kože, da tako zagotovimo popoln izrez tumorja. Nastale rane so zaradi tega večje in jih je zato pogosto potrebno zapirati z naprednimi kirurškimi tehnikami. Po izrezu večjih rakastih kožnih tvorb, zlasti kadar se te nahajajo na glavi, vratu ali na okončinah, kirurške rane pogosto ne moremo direktno zašiti in za kritje kožnega defekta uporabimo kožne režnje ali presadke.

Odstranjevanje kožnih sprememb za seboj vedno pušča brazgotine, ki so lahko estetsko ali pa tudi funkcionalno moteče. Poleg funkcionalnih težav kot so občutki zategovanja, skelenja ali srbenja v brazgotini, lahko vidna brazgotina negativno vpliva na psihološko stanje ter samozavest posameznika.

Bistveni dejavniki, ki vplivajo na dober izgled pooperativnih brazgotin so:

  • ustrezna usmeritev kirurške rane
  • uporaba natančne kirurške tehnike ter nežno ravnanje s tkivi,
  • uporaba naprednih kirurških tehnik zapiranja rane,
  • biologija celjenja,
  • ustrezna pooperativne skrb za rano, z ukrepi za preprečevanje okužbe ter
  • ustrezna skrb za pooperativno brazgotino.

Poleg kirurških in bioloških dejavnikov, je lastna skrb za pooperativno brazgotino prav tako pomembna za končni izgled brazgotine. Normalne, sveže brazgotine so rožnate barve ter so na začetku lahko blago izbočene nad nivojem okolne kože. Ponavadi brazgotine dozorijo v 1 – 2 letih in tedaj postanejo blede, tanke in se zmehčajo.

Občasno pa se lahko, zlasti pri mladih, pojavi izrazitejše brazgotinjenje, ki se kaže s pojavom hipertrofičnih ali celo keloidnih brazgotin. Take brazgotine so izraziteje rdeče obarvane in izbočene, hkrati pa lahko povzročajo dokaj neprijetne občutke skelenja, zategovanja ali srbenja v sami brazgotini.

Poznamo številne ukrepe za zdravljenje motečih brazgotin, ki lahko vključujejo invazivne, tudi kirurške metode in neinvazivne metode. Slednje vključujejo kompresijsko terapijo, masažo, uporabo silikonskih gelov in ploščic ter nekaterih zdravil. V domačem okolju je uporaba silikonskega gela enostavna in dokaj učinkovita metoda za nego brazgotin.

Z redno uporabo silikonskega gela pooperativne brazgotine postanejo bolj mehke in gladke, zmanjša se srbečica in občutek zategovanja v brazgotini, prav tako pa so brazgotine manj pigmentirane. Silikonski gel lahko zaradi enostavne aplikacije uporabljamo tudi na neravnih predelih telesa in je primeren tudi za nego brazgotin po poškodbah.

Uporaba silikonskega gela je enostavna in neboleče. Pri uporabi je potrebno slediti navodilom proizvajalca , lečečega zdravnika ter farmacevta v vaši lekarni. Načelno se svetuje nanašanje silikonskega gela na brazgotino povsem zaceljene rane dvakrat dnevno, v trajanju vsaj dveh mesecev.

Silikonski gel je prozoren, inerten in je primeren za občutljivo kožo. Uporabljati ga smemo pri svežih in starih brazgotinah, pri otrocih in pri odraslih. Posušen silikonski gel tvori neviden film, ki omogoča elastično zaščito brazgotine.

Poleg omenjenih ukrepov za nego pooperativne brazgotine je potrebno paziti tudi na to, da brazgotine vsaj leto dni ne izpostavljamo soncu, saj izpostavljenost soncu lahko povzroči temnejše obarvanje brazgotine, ki lahko ostane prisotno še več let.

Vsa ostala navodila za nego pooperativnih brazgotin po odstranitvi kožne spremembe vam bo podal vaš lečeči kirurg.

 

Miloš Milošević, dr. med.

specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

www.estetika-milosevic.si