Lekarna Ravne – Teden za naše zdravje

Koronarni klub Mežiške doline v sodelovanju z občino Ravne na Koroškem že nekaj let organizira Teden za naše zdravje s katerim želijo svojim članom in vsem drugim občanom, predstaviti kako pomembno je, da skrbimo za svoje zdravje. K sodelovanju so povabili tudi našo lekarno, Lekarno Ravne. Ker je skrb za zdravje ljudi eno ključnih načel lekarniške dejavnosti smo se vabilu z veseljem odzvali. V Lekarni Ravne smo v dnevih med 23.4. in 26.4. 2019 pacientom omogočili različne brezplačne meritve.

Pri nas so si pacienti lahko izmerili krvni tlak in indeks telesne mase. Ob tem smo skupaj z njimi pregledali rezultate in po potrebi svetovali kje lahko z zdravim življenjskim slogom izboljšajo svoje vrednosti, v določenih primerih pa smo paciente napotili na posvet k osebnemu zdravniku. V lekarni Ravne imamo tudi mag. farmacije, ki je pridobila dodatno znanje ( kompetenco ) za opravljanje storitve Pregled uporabe zdravil. V tem tednu je bila storitev brezplačna za vse zainteresirane. Kdor je to storitev želel , mu je farmacevtka izdelala osebno kartico zdravil, skupaj pa sta se pogovorila o vseh zdravilih in prehranskih dopolnilih, ki jih jemlje. Omogočili smo tudi merjenje venskega pretoka z vensko pletizmografijo in merjenje vitaminsko – mineralnega statusa. Ti storitvi so pri nas izvajali zunanji sodelavci.

Vse te aktivnosti, ki so potekale pri nas, so bile namenjene temu, da so udeleženci dobili neko osnovno orientacijo o svojem zdravju. Če se je pokazalo kakšno odstopanje od normalnih vrednosti, smo paciente usmerili na pregled k zdravniku, saj menimo da je zgodnje odkrivanje bolezni ključno za uspešno zdravljenje. Pri zdravljenju pa moramo velikokrat posegati tudi po zdravilih, pri jemanju le teh pa moramo biti še posebej previdni, saj lahko nepravilna raba zdravil privede do nepotrebnih zapletov bolezni . Kako pomembna je pravilna uporaba zdravil je izpostavila Irena Pušnik mag.farm.spec. s predavanjem» Pravilna in varna uporaba zdravil«.

Veseli smo, da se je vseh aktivnosti, ki so potekale pri nas, udeležilo zelo lepo število ljudi. Ob tej priložnosti naj še povemo, da razne meritve potekajo po naših lekarnah skozi celo leto, termine sproti objavljamo na naši spletni strani (www.koroskalekarna.si) in s plakati v lekarni, kdaj bo posamezna meritev. Krvni tlak in indeks telesne masa pa si lahko brezplačno izmerite kadarkoli v vseh naših enotah. Lepo povabljeni !

Katarina Plimon mag.farm.