Bachove cvetne esence

Bachove kapljice je v začetku prejšnjega stoletja odkril angleški zdravnik Edward Bach. Bil je zdravnik in homeopat, vendar mu nobena od teh metod ni zadoščala pri zdravljenju. Odmaknil se je na angleško podeželje, kjer je v naravi našel odgovor: "V NARAVI JE VSE ENOSTAVNO."

Odkril je, da 38 rastlin rastočih v njegovi okolici, zadošča za zdravljenje vseh čustvenih stanj. Ko prepoznamo naše občutke, misli, doživljanje okolice in negativne emocije, ki nas ob tem obdajajo, s pomočjo Bachovih kapljic le-te pretvorimo v stabilno, pozitivno in harmonično stanje, kar nas privede do boljšega počutja in zadovoljstva s samim seboj.

Izdelal je 38 cvetnih esenc, jih porazdelil v 7 sklopov, kar ustreza čustvenim odzivom za strah, nesigurnost, pomankanje zanimanja, osamljenost, preobčutljivost za zunanje vplive, depresijo in žalost ter pretirano skrb do drugih. K tem je dodal še Rescue kapljice, ki so mešanica 7 esenc in pokrijejo vsa stanja šoka in služijo kot prva pomoč ob hudih stresnih situacijah.

Pri izbiri kapljic ni pomembna bolezen, ampak se vedno osredotočimo na pacienta in njegovo doživljanje bolezni. V Bachovih cvetnih esencah ni izvlečkov rastlin, ampak je v njih njihov potencial za zdravljenje. Namenjene so otrokom, odraslim, starostnikom, nosečnicam, živalim. So brez stranskih učinkov in interakcij z ostalimi zdravili, zato jih lahko brez težav kombiniramo s klasičnimi zdravili in homeopatijo.

V lekarni KTC v Slovenj Gradcu ter lekarni Ravne na Koroškem ponujamo vse cvetne esence, iz katerih po kodeksu za pripravo cvetnih mešanic pripravimo Bachove kapljice za vsakega pacienta posebej. To lahko naredimo po pogovoru, ki ga v našem prostoru za svetovanje opravimo s pacientom, ugotovimo, kako se pacient odziva na težave in skupaj poiščemo najboljšo kombinacijo cvetnih pripravkov.

Ker je Bach razvil zelo enostaven sistem, ki je namenjen splošni uporabi, si lahko vsak sam izbere kombinacijo, ki je njemu najbolj ustrezna in mu le-to pripravimo v lekarni. Brošuro s katero si lahko pomagate pri izbiri lahko dobite v lekarni ali na spletni strani AdriaPharm:

http://adriapharm.com/wp-content/uploads/2017/06/Tabela-Bachovih-esenc.pdf

Za tiste, ki jih zanima več, lahko originalno Bachovo knjižico 12 zdravilcev in drugi cvetni pripravki dobijo v lekarni ali dostopajo do brezplačnega izvoda v elektronski obliki na spletni strani AdriaPharm:

http://adriapharm.com/wp-content/uploads/2017/06/Knji%C5%BEica-12-zdravilcev-in-drugi-cvetni-pripravki.pdf

In za konec še Bachova misel:

»Če bi sledili svojim občutkom, svojim resničnim željam, svojim resničnim hrepenenjem, svojim lastnim mislim, potem ne bi poznali nič drugega kot veselje in zdravje.«

Špela Vaupot mag. farm.