Norice in vročina pri otrocih

Norice so virusna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus Varicella Zoster, ki sodi v družino herpes virusov. Izbruhi bolezni se pojavljajo predvsem v poznih zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih. Običajno se izbruhi pojavijo pri otrocih, ki obiskujejo vrtec ali osnovno šolo. Največ otrok zboli med 4. in 9. letom starosti, zato jih štejemo med otroške bolezni. Kdor preboli norice, ostane imun vse življenje, vendar virus ostane v telesu in se lahko aktivira kasneje ter povzroči bolezen, ki se imenuje pasovec ali herpes zoster.

Bolezen je zelo kužna. Inkubacija (čas od okužbe do pojava mehurčkov) povprečno traja 10 do 21 dni. Najdaljše trajanje inkubacije je 30 dni. Prenaša se kapljično po zraku ali z neposrednim stikom. Bolniki so kužni 2 dneva pred pojavom izpuščaja in do takrat, ko se iz vseh mehurčkov razvijejo kraste (najbolj zanesljivo pa niso več kužni 5 dni po zadnjem posušenem mehurčku). Otrok naj ostane doma, dokler je kužen.

Prvi znaki so blag glavobol, povišana telesna temperatura in občutek utrujenosti. Najznačilnejši znak bolezni je mehurčast izpuščaj, ki se pojavi okoli 24 do 36 ur po prvih simptomih. Izpuščaj je iz rdečkastih peg, ki se po nekaj urah spremenijo v srbeče mehurčke, napolnjene s tekočino. Po nekaj dneh se mehurčki posušijo in nastanejo kraste. Prve kožne spremembe opazimo na glavi (izpuščaj se lahko pojavi tudi v lasišču), po trupu in nazadnje po udih. Izpuščaji se lahko pojavijo tudi na sluznicah (v ustih, na spolovilu), dlani in podplati pa ostanejo prosti. Približno peti dan prenehajo nastajati novi izpuščaji, šesti dan je večina prekritih s krastico in v manj kot 20 dneh skoraj popolnoma izginejo. Izpuščaji običajno močno srbijo.

Otroku postrizite nohte na rokah čisto na kratko, da preprečite praskanje in tako zmanjšate tveganje za nastanek trajnih brazgotin in možnosti dodatne okužbe. Dojenčku dajte na roke rokavičke – nogavičke, mlajše otroke pogosteje previjajte, saj vlažne plenice povečujejo tveganje za okužbo. Tuširanje se priporoča, vendar z mlačno vodo in brez uporabe mil ali gelov za tuširanje. Po umivanju telesa ne brišete z drgnjenjem, ampak le rahlo popivnate z brisačo. Otrok naj počiva in pije dovolj tekočin.  Skrbite za pogosto umivanje rok.

V lekarnah imamo v ta namen na voljo tudi nekaj gotovih izdelkov s sodobnimi recepturami (v obliki pršila, pene, losjonov, kreme), ki kožo hladijo, pomirijo ali pa sušijo prizadet predel.

Za pomoč pri izbiri se obrnite na farmacevta v lekarni.

Pri zdravih otrocih je potek bolezni praviloma lahek. V redkih primerih se sicer lahko pojavijo komplikacije. Takrat je potrebno poklicati zdravnika in mu povedati, kakšno je stanje, on pa vam bo podal nadaljnja navodila. Nikakor ne smete z otrokom z noricami v čakalnico, kjer so ostali pacienti, temveč je za to namenjena posebna t.i. izolirna soba. Zdravnika je ponovno potrebno obiskati tudi, če se norice pojavijo v očesu ali bližini očesa.

Za zniževanje povišane telesne temperature uporabite paracetamol (Daleron, Calpol, Lekadol), nikakor pa ne pripravkov z acetilsalicilno kislino (Aspirin).Prav tako je v primeru noric odsvetovana uporaba ibuprofena (Brufen, Ibuprofen Belupo, Ibubel).

 

                                                                                       Jasmina Muš, študentka farmacije

                                                                                       Polona Reiter mag. farm., mentorica