Vsebina domače lekarne

Domača lekarna je manjša zaloga izdelkov za prvo pomoč ter zdravil za lajšanje blažjih zdravstvenih težav, ki jo imamo doma. Njen namen je, da si lahko ob nenadnih blažjih težavah olajšamo težave, v domačo lekarno pa sodijo tudi vsa zdravila, ki nam jih je predpisal naš zdravnik.

Vsebino domače lekarne obsegajo:

zdravila, ki jih redno jemljete (pravočasno poskrbite, da vam jih ne zmanjka),
pripomočki za oskrbo odrgnin, opeklin in manjših ran:
   • sredstva za dezinfekcijo oziroma razkuževanje,
   • sterilne gaze, lepilni trak, povoji, obliži različnih velikosti,
termometer za merjenje povišane telesne temperature,
zdravila:
   • analgetiki ter antipiretiki za znižanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin,
   • zdravila za urejanje prebave (v primeru driske ali ob zaprtju).

Vsebino domače lekarne po potrebi dopolnite z zdravili in prehranskimi dopolnili za lajšanje težav, ki se vam mogoče pogosteje pojavljajo:
   • zgaga in želodčne težave,
   • prehlad, boleče grlo,
   • alergije.

Če teh težav nimate, potem v domači lekarni tudi ne potrebujete teh zdravil. V domačo lekarno nikoli ne shranjujte zdravil, ki jih ne poznate oziroma niso predpisana za vas ali za koga v družini.

V prostor za shranjevanje zdravil sodi tudi telefonska številka najbližje lekarne, dežurne ambulante ter osebnega zdravnika.

Zdravila, ki jih hranite v domači lekarni, preglejte vsaj dvakrat letno. Takrat izločite vsa zdravila, ki jim je potekel rok uporabe ter zdravila za katera ne veste, za kaj naj bi se uporabljala. Ta zdravila zberite in odnesti v najbližjo lekarno ali zbirni center, kjer bodo poskrbeli za njihovo varno in strokovno uničenje.

PA ŠE TO:

Vedno jemljite samo tista zdravila, ki jih poznate in so bila predpisana vam. Nikoli si zdravil ne sposojajte od drugih ljudi (prijateljev, sosedov). Zdravila vedno uporabljate skladno z navodili, za ustrezen strokovni nasvet pa povprašajte farmacevta v najbližji lekarni.

Irena Pušnik mag.farm.spec.