Pravilna uporaba vdihovalnikov

Astma in KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen)  sta najpogostejši bolezni pljuč, ki se med sabo razlikujeta po vzroku nastanka ter simptomih. Obema je skupno, da so težave trajne (kronične) in se v primeru opustitve zdravil lahko hitro poslabšajo.

Pri astmi se pojavi kronično vnetje dihalnih poti, ki je prisotno takrat, ko ima bolnik izražene težave ter tudi takrat, ko le-te niso izražene. Še vedno ni točno znano, zakaj astma nastane. Dokazano pa je, da vnetje poslabšajo alergeni iz okolja (npr. cvetni prah, pršice, virusi, alergeni na delovnem mestu).

KOPB pa je bolezen pljuč, ki najpogosteje nastane zaradi vdihavanja delcev tobačnega dima, zato tej bolezni rečemo tudi bolezen kadilcev. Med drugimi vzroki, ki privedejo do nastanka KOPB so še:

 • izpostavljenost kemikalijam ter prahu,
 • vdihovanje dima, ki nastane pri gorenju lesa ter
 • močno onesnažen zrak.

Pri KOPB se dihalne poti vnamejo in zožijo. To se kaže kot stalno kašljanje z izmečkom, saj se v pljučih poveča nastajanje ter izločanje sluzi.

Zdravljenje astme ter KOPB z vdihovalniki

Na osnovi težav ter stopnje bolezni se zdravnik odloči, katera zdravila bo predpisal za zdravljenje. Na voljo so različna zdravila, najpogosteje pa se uporabljajo zdravila v obliki vdihovalnikov.

Vdihovalniki omogočajo možnost, da zdravilno učinkovino vnesete neposredno na mesto, kjer mora delovati.

Da bodo zdravila v obliki vdihovalnikov učinkovita, jih morate vedno uporabljati v skladu z navodili (nekatera le po potrebi – olajševalci, nekatera pa redno – preprečevalci).

V Sloveniji so trenutno na voljo različni vdihovalniki, ki se med sabo ločijo v načinu inhaliranja. Poznamo:

 • pršilnike (vdihovalniki na potisni plin),
 • vdihovalnike, ki vsebujejo zdravila v obliki prahu (različni proizvajalci – Nexthaler, Genuair, Breezhaler, Diskus, Handihaler, Turbuhaler, Twisthaler ter Forspiro) in
 • vdihovalnike, ki vsebujejo zdravila v obliki tekočine in jo inhalator razprši v majhne delce, ki lebdijo v zraku – aerosol (Respimat).

Pravilna uporaba vdihovalnikov

Za učinkovito in uspešno zdravljenje morate vaš vdihovalnik dobro poznati ter z njim pravilno rokovati. V primeru napačne uporabe zdravilo ne bo doseglo mesta delovanja ali pa bo vdihani odmerek morda premajhen. Ravno tako se lahko zgodi, da zaradi nepravilne uporabe vdihovalnika odmerka sploh ne boste vdihnili.

Tehnika uporabe vdihovalnikov na potisni plin (pršilnikov)

Uporaba pršilnika je lahko težavna za bolnike, ki težko uskladijo začetni vdih ter sočasno sprožitev pršilnika. Pri tem tipu vdihovalnika namreč zdravilo izhaja z veliko hitrostjo, zato je za pravilno uporabo potrebna dobra koordinacija. V nasprotnem primeru delci zdravila ne dosežejo pljuč, temveč se odlagajo že v predelu žrela.

 1. Pršilniku snemite zaščitni pokrovček. Če je zdravilo v obliki suspenzije, pršilnik pred vsako uporabo dobro pretresite. Pri prvi uporabi oziroma, če zdravila nekaj dni niste uporabljali, pršilnik obrnite proč od sebe in sprožite dva vpiha v zrak.
 2. Počasi izdihnite (ne v pršilnik).
 3. Ustnik namestite v usta in ga trdno objemite z ustnicami.
 4. Počasi in globoko vdihnite, sočasno pa aktivirajte pršilnik ter sprožite odmerek.
 5. Zadržite dih 5 do 10 sekund oziroma kolikor lahko, nato pa počasi izdihnite mimo vdihovalnika.
 6. Če sta predpisana dva odmerka, celoten postopek ponovite čez približno pol minute. Na koncu ponovno namestite zaščitni pokrovček.

Tehnika uporabe vdihovalnikov, ki vsebujejo zdravila v obliki prahu

Nekateri detajli inhaliranja zdravila se med posameznimi tipi vdihovalnikov razlikujejo, zato morate tehniko uporabe vašega vdihovalnika pred prvo uporabo dobro osvojiti. Osnovni skupni koraki pri tem tipu vdihovalnikov pa so sledeči.

 1. Vdihovalnik morate pred vdihom pripraviti oz. aktivirati (različno, glede na posamezen tip vdihovalnika).
 2. Mimo vdihovalnika počasi izdihnite in izpraznite pljuča.
 3. Vdihovalnik vstavite v usta in z ustnicami trdno objemite ustnik.
 4. Vdihnite hitro, polno in globoko. Preverite, ali ste vdihnili celoten odmerek (npr. pri nekaterih vdihovalnikih slišite klik, zniža se števec za preostalo število odmerkov, vidite spremembo barve na indikatorju odmerkov).
 5. Zadržite sapo 5 do 10 sekund oziroma kolikor lahko.
 6. Počasi izdihnite mimo vdihovalnika.
 7. Če sta potrebna dva odmerka, čez približno pol minute ponovno ponovite vse korake.

Tehnika uporabe vdihovalnikov Respimat

Pred prvo uporabo morate vdihovalnik sestaviti. Najprej snemite prozorno dno in vstavite vložek v inhalator. Inhalator postavite na trdno podlago in ga močno potisnite navzdol, da se zaskoči. Pred pričetkom vsakodnevne uporabe je vdihovalnik potrebno še aktivirati:

 1. Vdihovalnik držite v navpični legi. Zavrtite prozorno dno v smeri rdečih puščic na nalepki, dokler se ne zaskoči (polovica obrata).
 2. Inhalator nagnite proti tlom in pritisnite gumb za sprostitev odmerka.
 3. Zaprite pokrovček in ponovite koraka 1. in 2., dokler se iz vdihovalnika ne pojavi viden oblaček. Vdihovalnik je pripravljen za vsakodnevno uporabo.

Pri vsakodnevni uporabi je pomembno da veste, da se inhalator Respimat vedno uporablja enkrat dnevno, dnevni odmerek pa sta dva vpiha.

 1. Prozorno dno vdihovalnika zavrtite v smeri puščic na nalepki (pol obrata), dokler se ne zaskoči. Odprite pokrovček in počasi ter globoko izdihnite.
 2. Z ustnicami objemite ustnik vdihovalnika. Počasi in globoko vdihnite, sočasno pa pritisnite na gumb za sprostitev odmerka in nadaljujte s počasnim vdihom, dokler je to mogoče.
 3. Zadržite sapo 10 sekund ali kolikor jo lahko zadržite brez težav.
 4. Zaprite pokrovček ter ponovite korake od 1 – 3, da boste skupaj vdihnili 2 odmerka.

Splošna navodila za uporabo

Po vsaki uporabi inhalacijskih zdravil, ki vsebujejo kortikosteroide (večina zdravil za redno uporabo), si je potrebno sprati usta z vodo oz. umiti zobe. Na ta način boste zmanjšali tveganje za pojav hripavosti ter glivičnih okužb ustne votline.

V primeru, da niste prepričani, ali inhalator uporabljate pravilno, se oglasite v vaši lekarni ter se o tehniki vdihovanja pogovorite z vašim farmacevtom. Skupaj boste šli čez vse korake ter preverili, ali znate uporabljati vaš vdihovalnik. Pravilno uporabo vdihovalnika pa lahko osvežite tudi na spletni strani www.vdihovalnik.si, kjer je prikazana pravilna uporaba za vse tipe vdihovalnikov. Le pravilna uporaba namreč zagotavlja, da bo bolezen pod nadzorom in tako zmanjša možnosti za poslabšanja bolezni.

 

Andraž Počič, mag. farm.