Kako pozdraviti herpes na ustnicah?

Herpes na ustnicah (oz. labialni herpes) je nadloga, ki se na oboleli ustnici kaže kot skupek večjih in manjših mehurčkov, napolnjenih s tekočino. To je virusno obolenje, ki ga povzroča virus herpes simpleks tipa 1 (HSV-1). Z virusom se lahko okužite tako, da pridete v direkten stik z okuženo kožo ali sluznico, po stiku pa se virus prenese v organizem, kjer ostane prisoten celo življenje in se ga nikakor ne moremo znebiti.

Kako poteka izbruh herpesa?

Izbruh herpesa poteka v petih fazah, ki skupaj trajajo približno deset dni.

1. Prva faza (1. dan): na mestu, ki ga bo prizadel izbruh, se pojavijo značilni opozorilni simptomi, kot so: ščemenje, srbenje, bolečina, pekoč občutek na koži. Po nekaj urah koža pordi, nato se pojavijo drobni mehurčki.

2. Druga faza (2. dan): sledi nastanek večjih in manjših mehurčkov, ki so napolnjeni s tekočino, ki vsebuje viruse. Mehurčke spremlja močno draženje, rdečina in vnetje.

3. Tretja faza (3. dan): mehurčki se razpočijo in se razvijejo v razjede, ki jih obdaja vnetje. Vse skupaj spremljajo neprijetna bolečina, pordelost in oteklina na mestu vnetja.

4. Četrta faza (4. – 8. dan): razjede se počasi pričnejo celiti, zato jih prekrije krasta. V primeru, da krasta poči (kar se pogosto zgodi), se lahko pojavijo manjše krvavitve in bolečine, ki jih lahko spremljata tudi srbenje in neprijeten pekoč občutek.

5. Peta faza (9. dan): krasta se odlušči in odpade.

Pri izbruhu herpesa na ustnici se lahko virus prenaša vse od trenutka, ko začutite prvo ščemenje pa vse do ozdravitve. Zato je pomembno, da se v vseh petih fazah izogibate:

– dotikanja mesta izbruha herpesa,

– poljubljanja in drugih tesnih stikov,

– deljenja skodelic, jedilnega pribora ter brisač in drugih predmetov, s katerimi bi lahko okužbo prenesli na druge ljudi.

Kaj sproži izbruh herpesa na ustnicah?

Če želite preprečiti izbruh herpesa, je pomembno, da se izogibate tistih dejavnikov, za katere veste, da pri vas povzročijo izbruh. Sprožilni dejavniki, ki sprožijo izbruh herpesa, so:

– fizični napori,

– stres,

– menstruacija,

– izpostavljenost UV svetlobi (npr. prekomerno sončenje),

– povišana telesna temperatura ter

– oslabljen imunski sistem.

Kako lahko sami pozdravite herpes na ustnicah?

Na trgu je na voljo veliko izdelkov brez recepta (paste, geli, obliži in mazila), ki pomagajo pri celjenju ter preprečijo prenos virusa v okolico. Vedeti morate, da so ti izdelki namenjeni skrajšanju časa zdravljenja ter lajšanju simptomov, z njimi pa ne morete uničiti virusa.

Učinkovine v izdelkih brez recepta so najpogosteje:

– silicijev gel (Sikapur), ki deluje tako, da mehurček izsuši, umiri bolečino ter pospeši proces celjenja,

– propolis (Herstat), ki pospeši obnovo celic ter celjenje, zmanjša bolečino in napravi okolje, v katerem se virus herpes ne more razmnoževati,

– cinkov oksid (Cinkova pasta), ki izsuši izcedek, zaščiti vneto področje in zmanjša draženje ter tako pospeši celjenje,

– tehnologija filmogel (Urgo), ki okuženo površino prekrije s filmom, ki področje zaščiti, umiri bolečino ter občutek mravljinčenja ter spodbudi celjenje.

Na voljo je tudi krema brez recepta, ki vsebuje protivirusno učinkovino dokonazol (Erazaban), ki prodre v kožo ter virusu prepreči, da bo napadel ter okužil zdrave celice. V nasprotju z ostalimi mazili in geli je pomembno, da pričnete to kremo uporabljati v prvih stopnjah herpesa, takoj ko začutite ščemenje ali draženje in še preden se pojavijo mehurčki.

Kdaj je potreben obisk zdravnika?

V nekaterih primerih samozdravljenje herpesa ni primerno in je nujen obisk zdravnika. To so primeri:

– hujših okužb, ko se herpes po 10 dneh zdravljenja ne odziva na zdravljenje,

– pojava herpesa na nenavadnih mestih (spolovila, obraz, oči),

– sočasnega pojava drugih simptomov (povišane telesne temperature, močnih bolečin, nenavadnih izpuščajev).

V določenih primerih lahko zdravnik za zdravljenje herpesa predpiše tudi protivirusna zdravila v obliki tablet ali kreme, ki vsebujejo protivirusno učinkovino aciklovir ali valciklovir. Pomembno je, da se zdravljenje z zdravili na recept prične pravočasno, zdravila pa je potrebno uporabljati v skladu z navodili za uporabo.

Na žalost je virus herpes večni spremljevalec, ki vas po prvi okužbi nikoli ne bo zapustil. Z učinkovito preventivo in izogibanjem sprožilnih dejavnikov lahko zmanjšate pogostost pojava herpesa. V primeru izbruha pa se za izbiro pravilnega izdelka za samozdravljenje obrnite na vašega farmacevta, saj je pravilna izbira odvisna predvsem od faze izbruha virusa. S pravilno izbiro boste namreč skrajšali čas zdravljenja in poskrbeli, da bodo nadležni simptomi hitro izginili.