Glivične okužbe stopal in nohtov

Glivice so mikroorganizmi, ki so poleg bakterij naravno prisotne na naši koži. Pri večini zdravih ljudi ne povzročajo težav, saj tvorijo del zaščitnega kožnega sloja, ki kožo brani pred tujimi mikroorganizmi. Do težav pa pride, ko se glive zaradi določenega vpliva prekomerno razrastejo.

Glivične okužbe lahko prizadenejo vsak del telesa, najpogosteje pa te vrste okužb prizadenejo kožo med prsti na nogah, lahko pa se razširijo tudi na celotno stopalo. Prizadeta koža postane rdeča, razpokana, srbeča, lahko se pojavijo mehurčki in luščenje kože. Okužbo pogosto spremlja tudi neprijeten vonj. Okužbo lahko opazite tudi na nohtih. V tem primeru se noht obarva rumenkasto, postane debelejši, krhek in prične odstopati. V večini primerov se okužba prične na koncu nohta in se počasi širi proti delu, kjer noht izrašča.

Kje se lahko okužite?

Glivice uspevajo v vlažnih, toplih in temnih prostorih. »Odličen« vir okužbe so javna kopališča, savne, telovadnice in tuš kabine, okužimo pa se lahko tudi z uporabo brisače ali obutve, ki jo je pred tem uporabljala okužena oseba.

Glivičnim okužbam stopal so nagnjeni predvsem:

– športniki (zaradi prekomernega potenja nog),

– ljudje, ki nosijo tesne čevlje, ki ne dihajo (umetni materiali, delovna obutev),

– ljudje, ki imajo težave s prekomernim potenjem nog,

– ljudje, ki delajo v toplih in vlažnih prostorih (kopališča, savne),

– ljudje z ortopedsko nepravilnostjo stopal,

– ljudje, ki redno obiskujejo savne in kopališča,

– ljudje z raznimi obolenji (sladkorni bolniki, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom).

Kako preprečite glivične okužbe stopal?

– Nosite čevlje iz zračnih, naravnih materialov (npr. iz usnja, platna).

– Obutev naj ne bo pretesna, po nošenju jo prezračite.

– Nosite bombažne nogavice, ki jih lahko operete pri visoki temperaturi (60 °C ali več).

– Če se vam noge preveč potijo, uporabljajte gel ali tekoči puder proti potenju nog.

– V javnih garderobah, zdraviliščih, savnah in telovadnicah ne hodite bosi.

– Izogibajte se nošenju tuje obutve (čevlji na kegljiščih, izposoja smučarskih čevljev, drsalk, tekaških čevljev …).

– Po prhanju stopala dobro osušite, zlasti medprstne prostore.

– Doma ne hodite bosi in ne uporabljajte istih brisač kot ostali družinski člani, da okužbe ne razširite. Tudi brisače po uporabi operite pri visoki temperaturi (60 °C ali več).

Samozdravljenje glivičnih okužb stopala in nohtov

Zelo pomembno je, da pričnete z zdravljenjem glivične okužbe takoj, ko jo odkrijete. Hitrejše zdravljenje namreč poveča možnosti za uspeh.

Stopala

Zdravila za zdravljenje glivičnih okužb imenujemo antimikotiki. V lekarnah lahko kupite različne kreme (npr. Canesten, Exoderil, Canespor, Atifan),  gel (Lamisil)  ali pršila (Canifug, Canespor) z antimikotičnim delovanjem, ki so vam na voljo brez recepta. Pomembno je, da zdravila uporabljate v skladu z navodili in dovolj dolgo (odvisno od mesta ter resnosti okužbe in povzročitelja), saj se boste le tako okužbe res znebili.

Pomembno je tudi, da zdravilo uporabljate še nekaj časa po prenehanju simptomov, saj s tem preprečite ponovitev obolenja. V primeru prekratke ali le občasne uporabe pa se okužbe ne boste znebili in se lahko hitro ponovi.

Nohti

Tudi za samozdravljenje okužb nohtov je zelo pomembno, da izbrani izdelek na noht nanašate redno in dovolj dolgo časa. Čas samozdravljenja nohtov je daljši kot pri kožnih okužbah in traja nekje od 3 – 6 mesecev, včasih celo dlje.

Tako kot pri samozdravljenju glivičnih okužb kože je tudi v tem primeru na voljo več izdelkov, ki se med seboj razlikujejo po načinu delovanja. V Sloveniji je na voljo le eno zdravilo za samozdravljenje glivičnih okužb nohtov, ki ima dokazano varnost ter učinkovitost (Onytec), medtem ko ostali izdelki sodijo med medicinske pripomočke (Exoderil, Nailner, Wartner …).

Za ustrezen strokovni nasvet in pomoč pri izbiri pravega pripravka se obrnite tudi na farmacevta v lekarni.

Kdaj samozdravljenje ni primerno?

V nekaterih primerih samozdravljenje glivičnih okužb ni priporočljivo in je nujen obisk zdravnika.

– Pri otrocih, mlajših od 12 let, nosečnicah ter doječih materah.

– Pri okužbah lasišča, obraza, anogenitalnih predelov ali okužbah večjih površin telesa.

– Pri glivičnih okužbah nohtov, ko je obolela več kot polovica nohta, ko je okuženih več kot pol nohtov na eni nogi ali ko je okužba dosegla del nohta, kjer le-ta izrašča.

– Po dveh tednih samozdravljenja se stanje ne izboljša ali pa se okužba pogosto ponavlja.

– Glivična okužba se je pojavila po jemanju zdravil.

– Vzrok za okužbo je bolezen: sladkorna bolezen, okužba z virusom HIV, rakavo obolenje, motnje v delovanju ščitnice ali druga obolenja, ki zmanjšajo delovanje imunskega sistema.